Jdi na obsah Jdi na menu
 


                                         

Naše staré kamarády nehodíme do ... sběru

Mnozí lidé považují vyhazování knih do smetí či sběru za kulturní barbarství. Ale realita je taková, že knih přibývá a přibývá a staré a neatraktivní tituly končí ve sběru. Ani knihovny nejsou nafukovací, mnohé knihy nechtějí ani v antikvariátech. I v naší knihovně máte možnost zdarma si vybrat z darovaných a vyřazených knižních titulů a knížky si odnést domů. To je poslední šance knih, poté už je čeká kontejner ...

                                            

 

Lovci perel opět v Městské knihovně Dašice

 

Tuto soutěž vyhlásil Klub dětských knihoven SKIP 08, autorkou hry je knihovnice Bc. Alice Hrbková z Městské knihovny Hradce Králové. Nápad pochází z roku 2010 a nadchl ostatní pracovnice dětských oddělení KMHK, které společně začaly připravovat projekt s názvem Lovci perel. Soutěž se pak s laskavým svolením autorky začala realizovat i v dalších knihovnách po celé ČR. V Dašicích už proběhla zmíněná čtenářské soutěž dvakrát.
Projekt zaujal, protože rozšiřuje zájem o čtení i u dětí, které do knihovny často nezavítají. Čtení knihy se stává dobrodružstvím, každý čtenář se může zapojit podle svých sil a zájmů, malí čtenáři (předškoláci a žáčkové prvních tříd) soutěží spolu s rodiči, ostatní jsou rozděleni do kategorií.

 

Jak soutěžit:

V regálech knihovny se nacházejí knihy, které jsou na hřbetu označeny samolepkou „Toto je perlorodka“ nebo samotnou perličkou.

  1. Ke knize – perlorodce u paní knihovnice získáte list s otázkami. Otázky z listu si přečtěte dřív, než se pustíte do knížky, abyste věděli, na co si dát v textu pozor.

  2. Při odevzdání správně vyplněného listu dostanete perlu. Perly slouží jako první odměna a počítadlo přečtených knih. 

  3. Součástí listu jsou i nepovinné otázky. Za každou zodpovězenou nepovinnou otázku dostanete honorář ve speciální knihovnické měně morionech. Ty se dají získat i za pěkný obrázek – ilustraci - k perlorodce. Za uspořené moriony budete nakupovat ve speciálním obchůdku, který bude mít pro soutěžící otevřeno před Vánocemi a potom před skončením soutěže, to znamená v květnu. 

  4. Můžete také tvořit otázky ke knihám, které máte rádi. List zpracujete i s odpověďmi. Nezapomeňte zapsat číslo stránky, kde se správná odpověď nachází. I za tyto listy získáte perlu. Váš tip na knihu se potom objeví v seznamu perlorodek. 

  5. Soutěžící, kteří se zúčastnili předchozích ročníků, nemohou číst tytéž knihy a získat za ně perly opakovaně.

  6. Začínáme 17. září 2018. Bližší informace jsou k dispozici v MěK Dašice

2022

Pod hlavičkou Městské knihovny Dašice probíhají tři kurzy angličtiny pro veřejnost (většinou jsou to dospělí),

Cvičení pro ženy v KD Dašice,

Tvoření s Naďou v Klubovně KD Dašice.

Letos knihovnice zorganizovala i dvě přednášky spojené s ochutnávkami - první byla o čokoládě a druhá byla o bylinkách.

Během roku navštěvují knihovnu jednotlivé školní třídy i školní družiny.